Οικονομία βάσει πόρων

Περιβάλλον

Όπως και όλοι οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, η συμπεριφορά μας καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιρροές μέσα από τις αμέτρητες εμπειρίες της ζωής μας, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. Από τη στιγμή που οι αισθήσεις μας αρχίζουν να αναπτύσσονται, διαφορετικές περιβαλλοντικές επιρροές επιδρούν πάνω μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, διαμορφώνοντας την αντίληψή μας για τον κόσμο και μ' αυτό τον τρόπο και τη συμπεριφορά μας. Είναι προφανές ότι τα μικρά παιδιά μιμούνται και αφομοιώνουν τις περισσότερες συνήθειές τους από τους ενήλικες. Η κουλτούρα και οι παραδόσεις μας, ενισχύουν αυτές τις συνήθειες που τις αποκτούμε καθώς μεγαλώνουμε. Πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές είναι απλά το αποτέλεσμα της διαρκούς έκθεσής μας σ' ένα επιβλαβές περιβάλλον.

Δημιουργικό περιβάλλον

Σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον είναι σχεδιασμένο με σκοπό να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ο σχεδιασμός μιας πόλης, θα συνδυάσει πολύ αποτελεσματικές κατασκευές και τη μικρότερη δυνατή χρήση πόρων. Σε πολλά μέρη του κόσμου, το φυσικό περιβάλλον θα καθορίσει τον σχεδιασμό μιας πόλης και τις μεθόδους κατασκευής. Οι πόλεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως ερευνητικά και αναπτυξιακά κέντρα, παρέχοντας πληροφορίες στους ανθρώπους όλου του κόσμου σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικές εξελίξεις.

Συστήματα πόλεων

Το Venus Project προτείνει διαφορετικά συστήματα πόλεων ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Στις περισσότερες περιοχές που η γη είναι επίπεδη, η καλύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η κυκλική πόλη. Τα ολοκληρωμένα κλειστά συστήματα θα ταίριαζαν περισσότερο σε μέρη όπου οι συνθήκες του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ φιλικές για τους ανθρώπους. Οι πόλεις στη θάλασσα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εργαστήρια για θαλάσσιες επιστήμες καθώς και για την εξερεύνηση των ωκεανών.

 • Κυκλικές πόλεις

  Θα ήταν πιο εύκολο και θα απαιτούσε λιγότερη ενέργεια να δημιουργήσουμε νέες, λειτουργικές πόλεις αντί να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα των πόλεων που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση και η κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής χρειάζεται επανακαθορισμό ώστε να ταιριάζει στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των ατόμων μέσα σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους. Θεωρούμε την αρχιτεκτονική μιας κυκλικής πόλης την πιο κατάλληλη.

  Η κυκλική διευθέτηση

  Το Venus Project προτείνει ένα πλάνο κυκλικής πόλης που θα χρησιμοποιεί τους πιο εξελιγμένους πόρους και τεχνικές κατασκευής. Το κυκλικό σχήμα παρέχει λειτουργικότητα και το κέντρο της πόλης μπορεί να περιβάλλεται από πάρκα και κήπους, τα οποία θα είναι ενσωματωμένα στο σχεδιασμό της. Όλες οι πόλεις θα είναι σχεδιασμένες ώστε να λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις καθαρότερες διαθέσιμες τεχνολογίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον παρέχοντας το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για όλους.

  Η πόλη χωρίζεται σε ακτινωτούς τομείς και σε κυκλικές ζώνες. Το κυκλικό σχήμα προσφέρει τη μέγιστη λειτουργικότητα, φέρνοντας τον κάθε ακτινωτό τομέα πλησιέστερα στον κεντρικό θόλο. Όσοι μετακινούνται εντός της πόλης, μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο σημείο απ' όπου ξεκίνησαν, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή για την επιστροφή τους όπως συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις σήμερα. Χρειάζεται να σχεδιαστεί μόνο ένα μέρος της πόλης και στη συνέχεια να αναπαραχθεί οκτώ φορές προκειμένου να σχηματιστεί ολόκληρη η πόλη, καταναλώνοντας έτσι σημαντικά λιγότερους πόρους απ' ότι με τις συμβατικές μεθόδους.

  Η διάταξη της κυκλικής πόλης

  Μια τυπική κυκλική πόλη αποτελείται από:

  • Τον κεντρικό θόλο ή θεματικό κέντρο που θα φιλοξενεί τα αυτοματοποιημένα συστήματα, τους χώρους εκπαίδευσης, τις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα δικτύου και τις υπηρεσίες υγείας και παιδικής φροντίδας.
  • Τα οκτώ κτίρια, που θα περιβάλλουν τον κεντρικό θόλο και περιέχουν τα σημεία πρόσβασης.
  • Τις τρεις κυκλικές σειρές κτιρίων, αμέσως μετά τα κτίρια των σημείων πρόσβασης, που θα φιλοξενούν τις ερευνητικές εγκαταστάσεις.
  • Την επόμενη ενότητα που θα παρέχει στην κοινότητα τους χώρους για ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως τέχνες, θέατρο, εκθέσεις, άθληση, κ.ά., καθώς και χώρους εστίασης και άλλες ανέσεις.
  • Τις οκτώ περιοχές των κατοικιών, που μπορούν να έχουν μια ποικιλία από διάφορες μορφές αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων. Το κάθε σπίτι θα είναι κατασκευασμένο μέσα σε κήπους και απομονωμένο το ένα από το άλλο.
  • Τους ουρανοξύστες, που θα μπορούσαν να είναι ένα άνετο μέρος για να ζει κάποιος, που εκτός από διαμερίσματα θα φιλοξενούν επίσης εστιατόρια, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και χώρους ψυχαγωγίας.
  • Τις υδροπονικές εγκαταστάσεις σε εσωτερικό χώρο και τις εξωτερικές αγροτικές ζώνες, στις οποίες θα καλλιεργείται μια μεγάλη ποικιλία από οργανικά προϊόντα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.
  • Την εξωτερική περίμετρο που θα χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, το γκολφ, η πεζοπορία, κ.ά. Περιοχές της εξωτερικής περιμέτρου της πόλης προορίζονται και για παραγωγή ενέργειας, μέσω καθαρών και ανανεώσιμων πηγών όπως οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και η γεωθερμία.

  Αυτόνομες κατοικίες

  Η αρχιτεκτονική των κατοικιών στις κυκλικές πόλεις, μπορεί να αναπτυχθεί σε μια τελείως διαφορετική βάση σε σχέση με τα σημερινά σπίτια. Τα υλικά κατασκευής τους θα είναι εύκαμπτα και συνεκτικά διατεταγμένα για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις προτιμήσεις του καθενός. Τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορούν να έχουν μεγάλη ευελιξία, να κατασκευαστούν για οποιοδήποτε μέρος μπορούμε να φανταστούμε, όπως ανάμεσα σε δάση, για την κορυφή ενός βουνού ή για απομακρυσμένα νησιά.

  Όλες αυτές οι κατοικίες μπορούν να σχεδιαστούν ώστε να είναι αυτόνομες, με τις δικές τους θερμογεννήτριες, σειρές φωτοβολταϊκών στην επιφάνεια του σπιτιού, κ.ά. Η κατασκευή τους μπορεί να γίνει μαζικά σε μερικές ώρες. Με αυτούς τους τύπους κατασκευών, οι ζημιές από σεισμούς ή τυφώνες θα είναι ελάχιστες.

  Πανεπιστημιακές πόλεις για παγκόσμια διαχείριση των πόρων

  Οι κυκλικές πόλεις θα μπορούσαν να λειτουργούν και ως πανεπιστήμια για την παγκόσμια διαχείριση των πόρων, για περιβαλλοντικές σπουδές, καθώς και ως πεδία μελέτης για κάθε μελλοντική φάση παγκόσμιας ανάπτυξης. Όλο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δυναμικό, συνεχώς εξελισσόμενο ερευνητικό ινστιτούτο που θα είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία.

 • Ολοκληρωμένα κλειστά συστήματα

  Μέρη με αφιλόξενες συνθήκες διαβίωσης, όπως περιοχές του ισημερινού ή πολικές, μας έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα να ερευνήσουμε διεξοδικά τις δυνατότητές τους. Τα ολοκληρωμένα κλειστά συστήματα, πάνω από το έδαφος ή και υπόγεια, μπορούν να παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης επιτρέποντας στους κατοίκους τους να εξερευνήσουν, για μεγάλες χρονικές περιόδους, περιοχές ακατάλληλες για ανθρώπινες δραστηριότητες.

  Κάθε ολοκληρωμένο κλειστό σύστημα θα μπορεί να παρέχει παιδική φροντίδα, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και ψυχαγωγία.

  Υπόγειες πόλεις

  Κλειστά συστήματα ουρανοξυστών

 • Πόλεις στη θάλασσα

  Ένα παγκόσμιο δίκτυο τέτοιων θαλάσσιων πόλεων θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, ανακουφίζοντας από την πίεση του υπερπληθυσμού στη στεριά. Θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πληροφορίες στους κατοίκους και να χρησιμεύσουν ως φυσικά θαλάσσια ενυδρεία.

  Πολλές από αυτές τις πόλεις θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πανεπιστήμια ωκεανογραφικών σπουδών, διατηρώντας την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων συστημάτων. Κάποιες άλλες πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν ιχθυοκαλλιέργειες. Θα μπορούσαν επίσης να αντλούν ανεκμετάλλευτους πόρους από τον ωκεανό χωρίς να διαταράσσουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

  Μετά τη δημιουργία τους, αυτές οι κατασκευές θα μπορούν να ρυμουλκηθούν σε διάφορες τοποθεσίες όπου θα ήταν πιο χρήσιμες και να αγκυροβολήσουν στον πυθμένα του ωκεανού. Κάποιες κατασκευές θα μπορούν να ρυμουλκηθούν σε προκατασκευασμένα τμήματα και να συνδεθούν μεταξύ τους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Μπορούν να είναι αυτοσυντηρούμενες και πλήρως αυτοματοποιημένες.

© Πανγαία TVP