Συχνές ερωτήσεις

Η ενότητα των συχνών ερωτήσεων δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη. Εμπλουτίζεται συνεχώς και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορεί να λύσει τις περισσότερες απορίες σας σχετικά με την Οικονομία βάσει Πόρων και το Venus Project.

Ποια είναι η βάση για την ιδέα του Venus Project;

Τα κοινωνικά προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη. Όταν μερικά έθνη ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων πόρων, είναι επόμενο να υπάρχουν διεθνείς διαφωνίες ανεξάρτητα από τους νόμους και τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί. Εάν επιθυμούμε να εξαλείψουμε τον πόλεμο, το έγκλημα, την πείνα, τη φτώχεια και τις εδαφικές διαμάχες, πρέπει να εργαστούμε προς ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι πόροι θα αποτελούν κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων.

Τα προβλήματά μας δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μια κοινωνία που βασίζεται στο χρήμα, τα απόβλητα, και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Σήμερα τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν την οικονομία προς όφελος των λίγων που ελέγχουν τον οικονομικό πλούτο. Eάν οι βαθύτερες αιτίες του ξεπερασμένου σχεδιασμού, της περιβαλλοντικής παραμέλησης και των προσβλητικών στρατιωτικών δαπανών παραμείνουν, τότε είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Οι συνθήκες, οι αποκλεισμοί, τα μποϊκοτάζ και άλλες παρόμοιες ενέργειες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν δεν έχουν λειτουργήσει.

Πολλοί θεωρούν ότι τα ηθικά πρότυπα και οι διεθνείς νόμοι θα διασφαλίσουν μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία. Ακόμα κι αν οι πιο ηθικοί άνθρωποι στον κόσμο εκλέγονταν στο πολιτικό αξίωμα χωρίς την ύπαρξη ικανοποιητικών πόρων, θα διαιωνίζονταν τα ίδια προβλήματα. Αυτό που απαιτείται είναι η σοφή διαχείριση των πόρων της Γης προς όφελος του συνόλου, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η γη έχει άφθονους πόρους. Η διανομή των πόρων μέσω του νομισματικού ελέγχου είναι δυσλειτουργική και αντιπαραγωγική για την επιβίωση. Σήμερα έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα τις τεχνολογίες, αλλά η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή μας έχει μείνει πίσω. Θα μπορούσαμε εύκολα να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αφθονίας χωρίς τη δουλεία και το χρέος, μέσω της δημιουργίας ενός παγκόσμιου πολιτισμού, βασισμένο στους ανανεώσιμους πόρους.

Τι είναι η Οικονομία βάσει πόρων;

Για να υπερβούμε τους περιορισμούς το Venus Project προτείνει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας παγκόσμιας οικονομίας βασισμένης στους πόρους, ένα ολιστικό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα στο οποίο οι φυσικοί πόροι θεωρούνται ως κοινή κληρονομιά όλων των κατοίκων της Γης. Η σημερινή πρακτική της κατανομής των πόρων μέσω των νομισματικών μεθόδων είναι αναχρονιστική, αντιπαραγωγική και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της ανθρωπότητας.

Με πιο απλά λόγια, σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους θα χρησιμοποιούμε τους υπάρχοντες πόρους - και όχι τα χρήματα - για να παρέχουμε μια δίκαιη μέθοδο διανομής με τον πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα σε όλους χωρίς τη χρήση χρημάτων, πίστωσης, ανταλλαγής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής χρέους ή υποτέλειας.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα μια οικονομία που βασίζεται σε πόρους, ας σκεφτούμε το εξής. Εάν όλα τα χρήματα στον κόσμο εξαφανίζονταν ξαφνικά μια μέρα, από τη στιγμή που θα ήταν άθικτο το έδαφος και τα φυτά, τα εργοστάσια, το προσωπικό και άλλοι πόροι, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε οτιδήποτε χρειαζόμασταν για να καλύψουμε τις περισσότερες ανθρώπινες ανάγκες. Δεν είναι τα χρήματα που χρειάζονται οι άνθρωποι αλλά την ελεύθερη πρόσβαση στις ανάγκες τους χωρίς να ανησυχούν για την οικονομική ασφάλεια ή να χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την κυβερνητική γραφειοκρατία. Σε μια οικονομία αφθονίας που βασίζεται στους πόρους, τα χρήματα θα καταστούν αχρείαστα.

Έχουμε φθάσει σε μια εποχή όπου νέες καινοτομίες στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι σε θέση να παρέχουν αφθονία σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να συνεχίζεται η συνειδητή βραχυβιότητα των προϊόντων και η προγραμματισμένη απαξίωσή τους, διαιωνιζόμενη από τους κανόνες της αγοράς και της ανάγκης της για κέρδος.

Αν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ανάγκες, αν πραγματικά θέλουμε να τελειώσουμε με τις εδαφικές διαμάχες, τον πόλεμο, την εγκληματικότητα, τη φτώχεια και την πείνα, πρέπει να αναθεωρήσουμε ριζικά τις κοινωνικές διαδικασίες που μας έχουν οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου αυτά τα φαινόμενα θεωρούνται φυσιολογικά και συνηθισμένα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι οι κοινωνικές μας διαδικασίες (πολιτικές πρακτικές, πεποιθήσεις, οικονομία της αγοράς και του κέρδους, κανόνες συμπεριφοράς που καθοδηγούνται από τον πολιτισμό) που οδηγούν και στηρίζουν την πείνα, τον πόλεμο, τις ασθένειες και τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ο στόχος αυτού του νέου κοινωνικού σχεδίου είναι να προωθήσει ένα σύστημα κινήτρων που δεν θα βασίζεται πλέον στους ρηχούς και εγωκεντρικούς στόχους του πλούτου, της περιουσίας και της εξουσίας. Αυτά τα νέα κίνητρα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους προς την κατεύθυνση της αυτοεκπλήρωσης και της δημιουργικότητας, τόσο υλικής όσο και πνευματικής.

Ποιες είναι οι επιζήμιες συνέπειες του νομισματικού συστήματος;

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στη χρήση αυτής της παλιάς μεθόδου ανταλλαγής για αγαθά και υπηρεσίες. Αναφέρουμε μερικά από αυτά:

 1. Τα χρήματα είναι απλά ένας περιορισμός μεταξύ του τι χρειάζεται κάποιος και του τι μπορεί να αποκτήσει. Δεν είναι τα χρήματα που χρειάζονται οι άνθρωποι, είναι η πρόσβαση στους πόρους.
 2. Η χρήση των χρημάτων οδηγεί σε κοινωνική διαστρωμάτωση και ελιτισμό που βασίζεται κυρίως στις οικονομικές ανισότητες.
 3. Οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι χωρίς την ίδια αγοραστική δύναμη.
 4. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δούλοι σε εργασίες που δεν τους αρέσουν, μόνο και μόνο επειδή χρειάζονται τα χρήματα.
 5. Υπάρχει τεράστια διαφθορά, απληστία, εγκληματικότητα, κατάχρηση, που προκαλείται κυρίως από την ανάγκη για χρήματα.
 6. Οι περισσότεροι νόμοι θεσπίζονται προς όφελος εταιρειών που διαθέτουν αρκετά χρήματα για να ασκούν πιέσεις, να δωροδοκούν ή να πείθουν κυβερνητικούς αξιωματούχους να νομοθετήσουν για τα δικά τους συμφέροντα.
 7. Όσοι ελέγχουν την αγοραστική δύναμη έχουν μεγαλύτερη επιρροή.
 8. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για έλεγχο της συμπεριφοράς των ατόμων με περιορισμένη αγοραστική δύναμη.
 9. Προϊόντα όπως τα τρόφιμα καταστρέφονται μερικές φορές για να διατηρηθούν οι τιμές ψηλά. Όταν κάποια αγαθά είναι σπάνια, οι τιμές τους είναι υψηλές.
 10. Υπάρχει τεράστια σπατάλη υλικών και διαθέσιμων φυσικών πόρων από τις επουσιώδεις αλλαγές σε προϊόντα με νέα στοιχεία κάθε χρόνο, προκειμένου να δημιουργούνται συνεχώς αγορές για τους κατασκευαστές.
 11. Υπάρχει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω του υψηλού κόστους των καλύτερων μεθόδων διάθεσης αποβλήτων.
 12. Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη κατασπαταλούνται με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
 13. Από την εξέλιξη της τεχνολογίας επωφελούνται μόνο όσοι έχουν επαρκή αγοραστική δύναμη.
 14. Το πιο σημαντικό είναι πως όταν το κέρδος αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ενός οργανισμού, οι αποφάσεις σε όλους τους τομείς δεν λαμβάνονται για το όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως για την απόκτηση πλούτου και δύναμης.
Γιατί θεωρείτε ότι μια προσέγγιση τόσο επαναστατική όπως το Venus Project είναι απαραίτητη;
Το σημερινό μας σύστημα δεν είναι ικανό να παρέχει υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλους, ούτε μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, για το λόγο ότι το σημαντικότερο κίνητρο είναι το κέρδος. Οι επιχειρήσεις δεν αποκλειστικά υπεύθυνες. Είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο προκειμένου να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, με την εμφάνιση του αυτοματισμού, του κυβερνοχώρου και της τεχνητής νοημοσύνης, θα υπάρξει μια συνεχώς αυξανόμενη αντικατάσταση των ανθρώπων από τα αυτοματοποιημένα συστήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι όλο και λιγότεροι άνθρωποι να είναι σε θέση να καταναλώνουν παρ' όλο που η δυνατότητά μας να παράγουμε αγαθά θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό τεκμηριώνεται πολύ καλά στο βιβλίο του Jeremy Rifkin "The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-market Era" (1995). Το Venus Project προσφέρει μια νέα προσέγγιση που αντιστρέφει τις αρνητικές επιπτώσεις του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης. Εξαλείφει τις καταστροφικές συνέπειες που μπορούν να έχουν αυτές οι προσεγγίσεις στην κοινωνία μας, όπως την απαξίωση εκατομμυρίων εργαζομένων, εξειδικευμένων και ανειδίκευτων.
Θα υπάρχει κυβέρνηση;

Όσον αφορά την ανάγκη για κυβέρνηση, μόνο κατά την διάρκεια της μετάβασης της κοινωνίας από το σημερινό νομισματικό σύστημα στο σύστημα που θα λειτουργεί με την υψηλή τεχνολογία και θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους που θα είναι κοινή κληρονομιά όλων, θα υπάρξει η αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες αναλυτών συστημάτων, μηχανικών, προγραμματιστών κλπ. Αυτοί δεν θα καθορίζουν πολιτικές και δεν θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η δουλειά τους θα είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές συνθήκες σε στεριά και θάλασσα. Επίσης θα σχεδιάσουν τον οικονομικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης για τις μεταφορές, τη γεωργία, την πολεοδομία, και την παραγωγή. Όλα αυτά μπορούν βέβαια να τροποποιούνται και να αναπροσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου πολιτισμού. Δεν υπάρχουν τελικά όρια.

Μήπως αυτό που χρειαζόμαστε τελικά είναι απλά ηθικούς ανθρώπους στην κυβέρνηση;

Δεν είναι αρκετό να ασκούμε απλά κριτική, να επισημαίνουμε τις ελλείψεις της κοινωνίας ή να υποστηρίζουμε ότι τα άτομα υψηλού ηθικού χαρακτήρα πρέπει να εκλέγονται σε κυβερνητικές θέσεις. Κάτι τέτοιο θα έφερνε λιγοστά αποτελέσματα στην πρόοδο του πολιτισμού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η έξυπνη διαχείριση των πόρων καθώς και η ολοκληρωμένη και λειτουργική διευθέτηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών υποθέσεων, ώστε να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους υφιστάμενους πόρους και τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη μας. Ακόμη και με την εκλογή ανθρώπων που θα έχουν άψογο χαρακτήρα, σε πολιτικά αξιώματα, χωρίς τους διαθέσιμους πόρους και την προηγμένη τεχνολογία, ο πόλεμος, η φτώχεια και η διαφθορά θα επικρατήσουν, άσχετα από το πόσοι νέοι νόμοι θα γραφτούν ή πόσες συνθήκες θα έχουν υπογραφεί. Δεν είναι η δημοκρατία που ανέβασε το επίπεδο της ζωής μας, είναι οι πόροι μας, το νερό, η καλλιεργήσιμη γη και η νέα τεχνολογία. Η ρητορική και οι διακηρύξεις στο χαρτί είναι άσχετες με τη διαχείριση των ανθρώπινων και κοινωνικών υποθέσεων.

Πώς θα είναι η εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα πρέπει να παρέχει πολύ περισσότερα από την απλή παρουσίαση δεδομένων με σκοπό την απομνημόνευσή τους από τους φοιτητές. Τα πρώτα στοιχεία μιας καινοτόμου εκπαίδευσης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην επικοινωνία και την ικανότητα για επίλυση και αποφυγή συγκρούσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της έκθεσης των φοιτητών στη γενική σημασιολογία.

Παρόλο που τα βιβλία και οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά στην εκπαίδευση, η έκθεση των φοιτητών στη βασική επιστήμη αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Αυτό θα περιλαμβάνει γνωριμία με την επιστημονική μέθοδο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας διαβίωση. Περισσότερο απ' όλα όμως, η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να εφαρμοστούν έχοντας ως πρωτεύοντα ρόλο το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δίχως αυτά η τεχνολογική ανάπτυξη από μόνη της είναι άσκοπη.

Ένα άλλο μέρος της εκπαίδευσης που θα πρέπει να τονιστεί είναι η συμβολή πολλών διαφορετικών εθνών στις τέχνες και τις επιστήμες. Η τάση να χρησιμοποιείται η εκπαίδευση ως μέσο για την οριοθέτηση και την προστασία ενός έθνους από άλλα έθνη αποτελεί περισσότερο μια προπαγανδιστική προσέγγιση παρά παρουσίαση της πραγματικής πληροφορίας. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν να κατανοήσουν οι πολίτες άλλους πολιτισμούς χωρίς επισκόπηση πολλών διαφορετικών πολιτιστικών πρακτικών. Κανένας προηγμένος πολιτισμός σήμερα δεν έχει καταφέρει να σπάσει τα δικά του δεσμά από αυτή την πρακτική. Η πραγματικότητα όμως μας αποδεικνύει ότι όλα τα έθνη εξελίχθηκαν ως αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών ανθρώπων, από όλο τον κόσμο, που έχουν συμβάλλει στις τέχνες και στις επιστήμες.

Υψηλή έμφαση θα δινόταν στην εκπαίδευση. Όσο καλύτερα ενημερωμένα θα είναι τα παιδιά, τόσο πλουσιότερη θα είναι η ζωή όλων. Κάθε παιδί που παίρνει ναρκωτικά σήμερα είναι μια σπαταλημένη ζωή και τελικά όλοι μαζί πληρώνουμε τον χαμό της. Αν και τα βιβλία, τα βίντεο, οι υπολογιστές και η εικονική πραγματικότητα συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται, οι περισσότερες από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες θα βασίζονταν στη συμμετοχή και οι σπουδαστές θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με το φυσικό περιβάλλον. Θα ενημερώνονταν για τις συμβιωτικές αλληλεξαρτήσεις του φυτικού και του ζωικού τύπου ζωής. Θα μάθαιναν να λειτουργούν πάνω σε μια πρακτική προσέγγιση, όπου η εκπαίδευση και οι επικοινωνιακές επιστήμες θα ήταν το σημείο εστίασης, επιτρέποντας στους σπουδαστές να πιάσουν πραγματικά το νόημα των φυσικών φαινομένων με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο. Προ πάντων, θα μάθαιναν πώς να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους άλλους, να μοιράζονται την εμπειρία, να εξετάζουν τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στα προβλήματα και να δέχτονται τις εθνικές και πολιτιστικές διαφορές, ώστε να αντικατασταθεί η αδιαλλαξία με την κατανόηση.

Μια επισκόπηση της ιστορίας όλων των πολιτισμών θα ήταν ουσιαστική. Η γενική εκπαίδευση, όπως προτείνεται από το Venus Project, θα επιτρέψει στους σπουδαστές να κερδίσουν μια καλύτερη κατανόηση των πολιτισμών που διαφέρουν από τους δικούς τους. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση του πλεονεκτήματος όλων των εθνών όταν ενώνονται για τη συντήρηση της ζωής στον πλανήτη Γη. Με έμφαση σε μια παγκόσμια άποψη, θα ήταν δυσκολότερο να πειστεί καθένας να συμμετέχει στην επιθετική, δυσάρεστη ή εμπόλεμη συμπεριφορά προς άλλα άτομα και έθνη. Με αυτή την ευρύτερη εκπαίδευση τα παιδιά θα έφταναν στην κατανόηση ότι η γη είναι ένα μοναδικό και γενναιόδωρο μέρος όπου όλα τα έθνη μπορούν να την μοιραστούν και να ευημερήσουν.

© Πανγαία TVP